Aký by mal prínos zákaz sociálnych sietí teenagerom?

O tomto zákaze sa hovorí už dlhšiu dobu. Európska Únia chce chrániť deti mladšie ako 16 rokov pred nástrahami sociálnych sietí a to tak, že im zakážu ich používanie. Je to však to správne riešenie?

Hoci zákon ešte nevošiel do platnosti, v spoločnosti sa naň vytvárajú rôzne zväčša negatívne názory. Snáď najviac otázne je zachovávanie práv dieťaťa, v tomto prípade ochrana súkromia a to aj pred samotnými rodičmi. Ďalšou nezodpovedanou otázkou je kontrola správnosti uvedených údajov pri registrácii. Akým spôsobom sa to bude overovať a je vôbec možné zamedziť falšovaniu identity mladých ľudí, keď už aj teraz to bežne robia? Nemali by sa rodičia radšej o problémoch s deťmi rozprávať? Snaha im rozumným spôsobom vysvetliť to, že nie všetko, čo robia na sociálnych sieťach je vhodné a mnohokrát im pri tom hrozí nebezpečenstvo by mohla byť oveľa lepším prostriedkom, ako zákazy a prehnaná kontrola.

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.