Výstava, ktorú sa oplatí navštíviť: Uchovávanie sveta – Rituál múzea v digitálnom veku

O čom výstava je, nám napovedá už samotný názov – je o digitálnych technológiách a ich využití v prostredí múzeí a galérií. Hlavnou myšlienkou je pri tom uchovávanie a zároveň autentické sprostredkovanie artefaktu v digitálnej podobe, rovnako však zážitku, ktorý ponúka originál.

Ide pri tom o výnimočnú výstavu, ktorá plynule nadväzuje na projekt digitalizácie kultúrneho dedičstva. Poukazuje hlavne na možnosti umenia múzea v digitálnom svete a na to, aké rôzne funkcie plní takéto múzeum. Súčasťou výstavy je aj predstavenie „zákutí“  múzea – skladu, učebne či kabinetu vedenia, či dokonca zaujímavá ukážka toho, ako sa výstava plánuje a realizuje. Každá miestnosť sa pritom vyznačuje svojou osobitosťou a príznačným názvom – návštevníci si môžu napríklad prezrieť mohylu M. R. Štefánika v 3D podobe, otáčať zdigitalizované predmety pomocou priestorového ovládača, listovať si v dokumentoch na tablete či postaviť pevnosť v hre Ubráň sa Turkovi!, ktorá zaujme nejedného mladého návštevníka. Zaujímavou vychytávkou je možnosť vypočuť si hlasový sprievod v podobe nahrávky, ktorú narozprával herec Robert Roth. To je možné stiahnuť si ako aplikáciu do svojho smartfónu, alebo si zariadenie požičať spolu so slúchadlami.

Výstava potrvá do 28. 02. 2016, bližšie informácie môžete získať na stránke Slovenskej národnej galérie www.sng.sk/

 

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.