Záujem o informatiku stúpa, avšak špecialistov je stále málo

Do roku 2020 má v Európe chýbať takmer milión IT odborníkov. Čo sa týka pracovného trhu na Slovensku, voľný počet pracovných miest v tejto oblasti sa stále zvyšuje a podľa odhadu IT Asociácie Slovenska by v blízkej budúcnosti mohlo byť voľných až 20 000 pracovných miest.

Na slovenských školách však stále chýba dostatočné zameranie výučby na informatiku a taktiež chýbajú učitelia, ktorí by žiakov k informatike viedli. Dopyt prevyšuje ponuku až štvornásobne, preto sú platy v tejto oblasti najvyššie. Globálna nezisková organizácia Code.org sa snaží svojím programom vyvolať záujem o programovanie už aj u mladších detí. Každoročne organizuje kampaň Hour of Code, do ktorej sa zapájajú školy z celého sveta. Deti sa tak môžu učiť programovať aj online na adrese http://www.code.org/ a už od 6 rokov sa prostredníctvom rôznych úloh zlepšovať v informatike.

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.