Aplikácia YouTube Kids už aj na Slovensku

Na Slovensko prichádza aplikácia YouTube Kids, ktorá môže rodičom a pedagógom pomôcť vo výbere vhodného videoobsahu pre deti.

Aplikácia umožňuje sledovať obľúbené online relácie, klipy, či návody na to, ako si vyrobiť zaujímavé hračky. Jej rozhranie je navrhnuté špeciálne pre detské publikum, takže je príznačne intuitívne a jednoduché. Zároveň v ňom môžete vytvoriť až osem rôznych profilov s personalizovanými nastaveniami. Medzi ďalšie zaujímavé funkcie patrí história a nastavenie časovača, ktorý umožňuje už vopred určiť limit sledovania.

Algoritmus YouTube Kids automaticky filtruje nevhodný obsah, no konkrétne kanály môžete sprístupňovať či blokovať aj manuálne. Upozorňujeme rodičov na to, aby nenechávali výber obsahu len na (tejto či inej) aplikácii. Pred rokom sa médiami prehnala kauza Elsagate, v rámci ktorej sa do YouTube Kids dostali aj veľmi znepokujujúce videá.

Filter na nevhodný obsah – YouTube Restricted Mode – zasa zožal kritiku za automatické blokovanie edukačných videí pre LGBT+ mládež. Zároveň však nedokázal rozoznať vlogy neonacistov, ktorí sa snažili šíriť myšlienky o nadradenosti bielej rasy.

Aplikácia YouTube Kids je pri správnej administrácii skvelým pomocníkom pri výbere vhodného videoobsahu pre deti. Stiahnuť si ju môžete cez Google Play alebo App Store.

Petra Stračiaková

Petra vyštudovala filmovú scenáristiku na VŠMU a okrem umeleckých projektov sa venuje aj komunikácii v online priestore. Silné príbehy, charaktery a budovanie vzťahov ju dokážu nadchnúť v hrách, filmoch, knihách aj v skutočnom živote. Jej obľúbený žáner je RPG, no nechá sa nahovoriť takmer na hocičo. Videohry, zvlášť tie pre viac hráčov, vníma ako nový rozmer reality.