Británia navrhuje striktnejšie opatrenia pre sociálne siete

Britská Information Commissioner’s Office navrhla šestnásť opatrení, ktoré majú sociálne siete implementovať, aby ochránili deti a mladých do 18 rokov. 

Pokiaľ sa tieto body podarí presadiť v legislatíve, rozhodnutie môže vytvoriť precedens pre celý svet. Internetoví giganti by v prípade ich porušenia čelili masívnym pokutám.

Návrh prejde v najbližších týždňoch pripomienkovacím procesom. Niektoré opatrenia ako zákaz lajkovania či Snapchat streakov sú diskutabilné. Spoločnosti sa im však môžu vyhnúť, pokiaľ z nich nebudú čerpať osobné dáta. Nesmú ich tiež používať v rámci “reward loops,” čo je slučka odmien (v tomto prípade lajkov a notifikácií), ktorá je vybudovaná tak, aby robila psychologický nátlak na užívateľa. Ten potom trávi na sieti viac času.

Medzi ďalšie opatrenia patrí aj:

  • Účinnejšia verifikácia veku
  • Defaultné nastavenie ochrany osobných údajov na “vysoké”
  • Automatické vypínanie sledovania polohy po návšteve sociálnej siete a výrazné upozornenia v momente, keď sa sledovanie polohy zapne
  • Poskytnutie krátkych vysvetlení o použití osobných dát zrozumiteľným jazykom
  • Jasne ukázať, pokiaľ sú zapnuté nástroje rodičovskej kontroly (napríklad sledovanie aktivít dieťaťa)
  • Nepoužívať okná, v ktorých je “áno” väčšie a výraznejšie ako “nie”
  • Nepoužívať jazyk, ktorý prezentuje zdieľanie osobných dát v omnoho pozitívnejšom svetle ako alternatívu

Viac informácií poskytli predstavitelia Information Commissioner’s Office v rozhovore s BBC’s World At One.

Petra Stračiaková

Petra vyštudovala filmovú scenáristiku na VŠMU a okrem umeleckých projektov sa venuje aj komunikácii v online priestore. Silné príbehy, charaktery a budovanie vzťahov ju dokážu nadchnúť v hrách, filmoch, knihách aj v skutočnom živote. Jej obľúbený žáner je RPG, no nechá sa nahovoriť takmer na hocičo. Videohry, zvlášť tie pre viac hráčov, vníma ako nový rozmer reality.