Deti budú za pomoci robota opravovať aj pokazené potrubie

Najväčšia medzinárodná robotická súťaž FIRST LEGO League pre deti a mládež od 9 do 16 rokov sa koná na Slovensku už desiaty raz. V piatok 1. decembra sa uskutoční prvý z tohtoročných regionálnych turnajov.

Bratislava, 29. november 2017

Svoje modely postavených a naprogramovaných robotov predstavia deti na regionálnom turnaji v Žiline. Regionálny organizátor – Fakulta riadenia a informatiky (FRI) Žilinskej univerzity v Žiline bude hostiť 11 tímov v celkovom počte 86 detí. Turnaj začína otvorením o 9,00 h a končí vyhlásením výsledkov okolo 16,30 h.

 

„FRI si cení možnosť usporiadať regionálny turnaj FLL už po šiestykrát. Podpora tejto súťaže, ktorá v deťoch podnecuje rozvoj technického myslenia, vedeckého prístupu k riešeniu problémov i tímovej spolupráce, je pre našu fakultu prirodzená, keďže ako jedna z mála slovenských fakúlt ponúka študentom možnosť venovať sa robotike i počas štúdia v rámci študijného programu počítačové inžinierstvo. Usporiadanie súťaže na akademickej pôde predstavuje pre súťažiacich možnosť kontaktu s inšpiratívnym prostredím, ako i s reálnymi výsledkami práce výskumných tímov univerzity,“ povedal zástupca usporiadateľa doc. Ing. Norbert Adamko, PhD.

fll_2017_18_ceny

Téma aktuálneho ročníka je Hydro Dynamics – voda a všetko s ňou spojené – ako ju nájsť, prepravovať, používať či zlikvidovať. Dopoludnia sa predstavia tímy v kategóriách Robot Design, Prezentácia výskumného projektu a Tímová práca. Popoludní sa budú konať na turnajových stoloch robotické hry (Robot Game). Počas nich sa v časovom limite 150 sekúnd budú snažiť tímy pomocou autonómneho robota vyriešiť čo najviac misií. Deti sa popasujú s čističkou vôd, opravou potrubia, s misiou studňa či kvapkami vody.

 

V piatok si zmerajú sily ostrieľané tímy i nováčikovia:

Fire Breathing Rubber Duckies  (FBRD), GSA-EVO, GSA-EVO-Junior, Gymlet robots, GYMPU, HLADNÉ PERNÍŠKY ©, LEGOLegends, LeGorazda, Martináčikovia, The Best a TS Team.

Najlepší tím postúpi do semifinále, ktoré sa bude konať 10.-11. februára 2018 v poľskom meste Lodž.

 

Súťaž FLL 2017/18 podporujú:

Hlavní partneri: ANASOFT, Profesia, Nadácia ESET, SAP Slovensko
Partneri: EDUXE Slovensko, Localization Guru
Mediálny partner: PC REVUE, Quark, robime.it

Regionálny turnaj v Žiline podporili aj IKT klaster Z@icT, Danfoss, Žilinský samosprávny kraj a Continental.

 

Vstup na jednotlivé turnaje je voľný pre širokú verejnosť, atraktívna je najmä popoludňajšia časť, na ktorú vás srdečne pozývame.

Viac informácií nájdete na stránke www.fll.sk

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.