Vytvoriť vlastnú hru za pár dní dokáže každý

Stačí trochu ovládať kumšt vývoja hier alebo mať aspoň odhodlanie učiť sa nové veci. Ak spĺňate aspoň jedno z kritérií, už vám iba zostáva prihlásiť sa na game jam.

Ide o podujatie, na ktorom či už profesionálne alebo amatérske tímy, vytvárajú zväčša v priebehu víkendu, digitálne hry. Podobne ako pri hudobnom jame, aj tu vznikajú originálne výtvory a okrem toho zažijú tvorcovia kopec zábavy. Navyše, v rámci tímu i od konkurencie sa dokážu účastníci naučiť nové veci. Hodnotné je tiež prepájanie lokálnej hernej komunity.

Na Slovensku existuje viacero podujatí gamejamového formátu, no iba jeden z nich je zároveň súčasťou celosvetového projektu Global Game Jam. Slovenská vetva svetového jamu sa organizuje už štvrtýkrát pod záštitou Fakulty masmediálnej komunikácie a OZ Godot. Zapojiť sa do tohto podujatia môže naozaj každý, kto má chuť a odhodlanie.

Tak ako vlani, aj tento rok kvôli pandémii prebieha podujatie online, takže jednotlivé tímy budú môcť vzájomne komunikovať len prostredníctvom internetu a podujatie sa tak bude konať remote. Všetky tímy sa spoločne stretnú na Discorde, kde sa bude game jam a všetka komunikácia odohrávať.

Tento rok taktiež prináša výhody pre nováčikov, ktorým sa môže zdať, že dva dni sú na tvorbu hry príliš krátka doba. Víkend (21. – 23. január) bude venovaný samotnému vývoju a celý týždeň potom (24. – 30. január) majú možnosť účastníci využiť na patching, teda na dolaďovanie výsledného diela.

Podujatie koná už tento týždeň (od 20. do 30.1) a prihlásiť sa dá do štvrtka 20. januára. Stačí sa len pridať sa do vytvoreného podujatia na stránke Global Game Jamu, či už ako jednotlivec alebo ako tím s partiou známych a kamarátov. Poprípade sa tiež môžete stať súčasťou už existujúceho tímu, veď hlava navyše sa vždy zíde.

FB event: https://www.facebook.com/events/211331847836482

Prihlasovací formulár: https://forms.gle/2oTjU1TENGVRZGq28

Registrácia na webe Global Game Jamu: https://globalgamejam.org/2022/jam-sites/ggj-slovakia-2022

Discord: https://discord.gg/EN5YqpW

Magdaléna Švecová

Magda vyučuje etiku digitálnych hier a hernú žurnalistiku na FMK UCM v Trnave. Popri tom vedie na škole Katedru digitálnych hier a organizuje herný festival UniCon. Prvé hry hrávala na žltých kazetkách, teraz najviac inklinuje k adventúram a pravidelne skúša mobilné hry.