Videohra Sea Hero Quest lekárom naozaj pomáha vo výskume Alzheimera

Videohra Sea Hero Quest bola vyvinutá tak, aby dokázala identifikovať včasné príznaky Alzheimerovej choroby. Dokonca aj také, ktoré nedokážu zachytiť lekárske testy.

Podľa štúdie zverejnenej v odbornom časopise PNAS hra naozaj funguje. Ako je to možné? Tvorcovia zo spoločnosti GLITCHERS s podporou vedcov z University College London a University of East Anglia vytvorili databázu, ktorá zhromažďuje anonymné dáta o priestorovej orientácii hráčov.

Práve to je schopnosť, ktorú ľudia s Alzheimerovu chorobu strácajú ako prvú. Pokiaľ by jeden lekár zhromažďoval takéto množstvo údajov klasickými testami, trvalo by mu to neuveriteľných 1700 rokov.

O čo vlastne v Sea Hero Quest ide? Hlavný hrdina sa snaží zachrániť spomienky svojho otca. Chce mu vytvoriť album plný fotografií morských príšer, ktoré kedysi sám chytal, no zabudol na ne. Musí kvôli tomu precestovať svet a nasledovať otcove stopy v podobe očíslovaných bójí. O obsahu a hrateľnosti Sea Hero Quest sme písali viac v samostatnom článku.

Hru si môžete zadarmo stiahnuť na Android alebo iOS. Je dostupná dokonca aj v slovenskom jazyku a nemá žiadne vekové obmedzenie. Ak chcete vedcom (a možno aj sebe či svojim blízkym) pomôcť, neváhajte a Sea Hero Quest si zahrajte.

Petra Stračiaková

Petra vyštudovala filmovú scenáristiku na VŠMU a okrem umeleckých projektov sa venuje aj komunikácii v online priestore. Silné príbehy, charaktery a budovanie vzťahov ju dokážu nadchnúť v hrách, filmoch, knihách aj v skutočnom živote. Jej obľúbený žáner je RPG, no nechá sa nahovoriť takmer na hocičo. Videohry, zvlášť tie pre viac hráčov, vníma ako nový rozmer reality.