Messenger pre deti? Facebook chce chrániť deti pred hrozbami internetu

Spoločnosť Facebook predstavila novú aplikáciu určenú pre deti mladšie ako 13 rokov: Facebook Messenger Kids. Deti si v nej budú môcť zasielať správy a videá.

Kontakty budú schvaľovať rodičia

Keďže Facebook nemôžu používať deti mladšie ako 13 rokov, je tu pre nich alternatíva v podobe služby Messenger. Ide o aplikáciu, v ktorej si deti môžu vymieňať správy a videá a sú pri tom pod plnou ochranou rodičov. Ak si budú chcieť pridať nového priateľa, musí im to jeden s rodičov schváliť.

Účet im rovnako môžu založiť iba rodičia, nedôjde však k vytvoreniu účtu na Facebooku a profil dieťaťa nebude na ňom vyhľadateľný. Rodič vyplní základné údaje ako sú meno, priezvisko a profilová fotka dieťaťa.

messenger-kids-1

 

Ako to bude fungovať?

Dieťa si nebude môcť pridávať priateľov bez súhlasu rodiča. Ten musí priateľov potvrdiť cez svoje konto na Facebooku. Ak teda chcete, aby si vaše dieťa s niekým písalo, musíte mať jeho rodiča v priateľoch a pridať ho do zoznamu povolených osôb u vášho dieťaťa. To samozrejme musia schváliť aj rodičia druhého dieťaťa. Deti budú môcť komunikovať aj so staršími používateľmi normálneho Messengera, avšak všetci musia byť schválení rodičom.

Aplikácia ponúka možnosť videohovorov a posielania nálepok, masiek či GIF obrázkov vhodných pre ich vek. Veľkou výhodou je to, že sa deťom nebudú zobrazovať žiadne reklamy a ich dáta nebudú využívané na cielené reklamy. Nakupovanie hier v Messengeri je taktiež zakázané.

Zatiaľ je Facebook Messenger Kids dostupný len pre iOs zariadenia. V krátkej dobe by mal byť vytvorený aj pre Android.

Tip. Prečítajte si náš článok Návod pre rodičov: Poznáte nové sociálne siete, ktoré používajú mladí?

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.