Nová hračka učí programovať deti s poruchami zraku

Microsoft vyvinul hračku, ktorá učí zrakovo postihnuté deti programovať. Code Jumper je zatiaľ dostupný len v angličtine, no počas najbližších štyroch rokov sa objavia verzie v jazykoch z celého sveta.

Hra je založená na unikátnom hmatovom systéme – deti prepájajú malé konzoly, ktoré reprezentujú rôzne časti kódu. Systém ich tak dokáže naučiť základné koncepty programovania, ale aj logického myslenia. Medzi ne patrí napríklad aj schopnosť riešiť jeden problém rôznymi spôsobmi.

“Mnoho z týchto detí má vrodené schopnosti na programovanie. Našou úlohou je dať im vhodné nástroje na to, aby mohli svoj talent rozvíjať,” povedala Cecily Morrison, výskumníčka z Microsoftu.

Code Jumper je vhodný pre všetky deti vo veku 7 – 11 rokov, ktoré dokážu svet vnímať hmatom a sluchom. Ak chcete vedieť, kedy bude dostupný vo vašom jazyku, môžete sa zapísať na túto čakaciu listinu.

 

Petra Stračiaková

Petra vyštudovala filmovú scenáristiku na VŠMU a okrem umeleckých projektov sa venuje aj komunikácii v online priestore. Silné príbehy, charaktery a budovanie vzťahov ju dokážu nadchnúť v hrách, filmoch, knihách aj v skutočnom živote. Jej obľúbený žáner je RPG, no nechá sa nahovoriť takmer na hocičo. Videohry, zvlášť tie pre viac hráčov, vníma ako nový rozmer reality.