Prezerajte si archeologické artefakty v 3D vďaka novej aplikácii od SAV

Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied vydáva novú aplikáciu, ktorá virtualizuje artefakty. Vedci sa zamerali predovšetkým na prenesenie dávnovekej Nitry a jej okolia do 3D podoby. 

V aplikácii ale nájdete všeličo – od stredovekých kostolov až po maličké gombíky z múzeí či depozitárov. Stiahnuť si ju môžete v predbežnom prístupe cez Google Play.

„Projekt rozvíja inovatívne vizualizačné prístupy a metódy v oblasti virtuálnej a rozšírenej reality podporujúcej ochranu a záchranu archeologického dedičstva a jeho využívanie v každodennom živote.  V rámci projektu sa stretli odborníci z ôsmich krajín, okrem Slovenska aj z Rakúska, Nemecka, Česka, Slovinska, Chorvátska, Talianska a Poľska. Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied bol vďaka svojmu portfóliu vybraný ako líder jednej z dvoch hlavných pracovných skupín,“ povedal riaditeľ Archeologického ústavu SAV Matej Ruttkay.

 

 

 

Petra Stračiaková

Petra vyštudovala filmovú scenáristiku na VŠMU a okrem umeleckých projektov sa venuje aj komunikácii v online priestore. Silné príbehy, charaktery a budovanie vzťahov ju dokážu nadchnúť v hrách, filmoch, knihách aj v skutočnom živote. Jej obľúbený žáner je RPG, no nechá sa nahovoriť takmer na hocičo. Videohry, zvlášť tie pre viac hráčov, vníma ako nový rozmer reality.