RTVS a ČT štartujú vzdelávanie cez televízne obrazovky

Česká televízia a RTVS pomôžu počas epidémie koronavíru so vzdelávaním doma. Žiakov čakajú unikátne relácie, ale aj adaptácie literárnej klasiky.

Česká televízia dnes spúšťa unikátnu reláciu UčíTelka. Každý všedný deň na ČT2 sa tak môžu žiaci prvého stupňa základných škôl zúčastniť vyučovania prostredníctvom televíznej obrazovky. Relácia Škola doma zase pomôže s prípravou na prijímacie skúšky každý utorok a štvrtok.

RTVS zaradila do vysielania adaptácie diel povinnej literatúry. Tie môžete sledovať od dnes až do 27. marca.  „RTVS si uvedomuje svoju verejnoprávnu úlohu, a preto hlavne stredoškolákom prinesie dramatiku, ktorá je súčasťou povinnej literatúry a často aj maturitných otázok,“ priblížila intendantka Trojky Judita Gembická.

• Pondelok 16. marca – veselohra Dobrodružstvo pri obžinkoch.

• Utorok 17. marca – dráma z obdobia SNP Kolíska.

• Streda 18. marca – dramatizácia baladickej novely Margity Figuly Tri gaštanové kone.

• Štvrtok 19. marca – tragický príbeh lásky Petra a Lucie počas vojnového besnenia.

• Piatok 20. Marca – televízna inscenácia Keď báčik z Chochoľova umrie.

Od 23. do 27. marca sa môžeme ďalej tešiť na filmy Hájnikova žena, Matka, Ťapákovci, Kým kohút nezaspieva a Soiree.

Petra Stračiaková

Petra vyštudovala filmovú scenáristiku na VŠMU a okrem umeleckých projektov sa venuje aj komunikácii v online priestore. Silné príbehy, charaktery a budovanie vzťahov ju dokážu nadchnúť v hrách, filmoch, knihách aj v skutočnom živote. Jej obľúbený žáner je RPG, no nechá sa nahovoriť takmer na hocičo. Videohry, zvlášť tie pre viac hráčov, vníma ako nový rozmer reality.