Videohry môžu naučiť viac ako hodina informatiky, zistili českí vedci

Nová štúdia ukázala, že pre rozvoj digitálnych kompetencií je dôležitejšie využívanie technológií vo voľnom čase než v škole. Výskum viedli vedci z Ústavu pedagogických vied Filozofickej fakulty Masarykovej univerzity.

V praxi to môže znamenať, že čas strávený doma s kvalitnou videohrou dá vášmu dieťaťu viac ako hodina informatiky v škole. Vedci tiež zdôrazňujú, že je dôležité ponechať im voľnosť na experimentovanie.

“Nemôžeme povedať, že by pre rozvoj digitálnych kompetencií bol lepší napríklad tablet oproti smartfónu. Domnievame sa však, že dôležitejšie, než konkrétne technologické prostriedky, je skôr charakter činností a aktivít, ktoré deti a žiaci s technológiami vykonávajú,” podotýká jeden z vedúcich výskumníkov Libor Juhaňák.

Podrobnejšie vedcov vyspovedal portál Aktualně.cz.

Petra Stračiaková

Petra vyštudovala filmovú scenáristiku na VŠMU a okrem umeleckých projektov sa venuje aj komunikácii v online priestore. Silné príbehy, charaktery a budovanie vzťahov ju dokážu nadchnúť v hrách, filmoch, knihách aj v skutočnom živote. Jej obľúbený žáner je RPG, no nechá sa nahovoriť takmer na hocičo. Videohry, zvlášť tie pre viac hráčov, vníma ako nový rozmer reality.