Tupozrakosť sa dá liečiť pomocou virtuálnej reality, dokázali to slovenskí lekári

Virtuálna realita sa v medicíne využíva ako liečebný prostriedok na rôzne účely. Tentoraz slovenskí lekári vyvinuli hru, ktorá lieči tupozrakosť.

Ide o prácu lekárov očnej kliniky UVEA v Martine. Tí testujú liečbu tupozrakosti spôsobom, ktorý je vo svete jedinečný. Ich metóda je založená na využívaní špeciálnych 3D okuliarov firmy Oculus Rift a počítačovej hry Diplopia.

Ako to prebieha?

V tomto prípade ide o liečbu hrou a to doslova. Pacient si nasadí zariadenie, okuliare Oculus Rift, a hrá zábavnú hru v trojrozmernom svete. Aby vyhral, musí využívať obe oči, čo predstavuje základný aspekt liečby. Do každého oka dostáva iný obraz pričom oko, ktoré je “vypnuté” v dôsledku ochorenia, sa musí snažiť viac. Výhodou je, že pacient po každej hre vidí, o koľko sa jeho zrak zlepšil.

Výsledky sú pozitívne

Tento experiment prebieha už od roku 2016 a prvé výsledky sú už viditeľné. Liečba zatiaľ dosiahla pomerne veľkú úspešnosť a funguje ako u detí, tak i u dospelých.

Viac informácií o virtuálnej realite sa dočítate v našom predchádzajúcom článku.

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.