Vyskúšajte si ovládanie kozmickej lode Crew Dragon

Na konci mája 2020 sa na obežnú dráhu dostala prvá súkromná kozmická loď. Z orbitu dokonca prebehlo aj živé vysielanie – Bob Behnken a Doug Hurley previedli divákov interiérom modernej lode Crew Dragon Endeavour.

Dragon 2 je druhá generácia kozmickej lodi spoločnosti SpaceX, ktorú vedie Elon Musk. Crew Dragon je jej pilotovaná verzia, vyvíjaná v rámci programu NASA. Primárne slúži na dopravu amerických astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS, no môže sa využívať aj na dopravu k súkromným vesmírnym staniciam.

Crew Dragon je navrhnutý tak, aby sa dokázal samostatne ukotviť aj odpojiť od ISS. V prípade potreby však môže posádka prevziať ručnú kontrolu nad loďou. Vďaka simulátoru SPACEX – ISS Docking Simulator si to môžete vyskúšať aj vy. A to dokonca úplne zadarmo.

Petra Stračiaková

Petra vyštudovala filmovú scenáristiku na VŠMU a okrem umeleckých projektov sa venuje aj komunikácii v online priestore. Silné príbehy, charaktery a budovanie vzťahov ju dokážu nadchnúť v hrách, filmoch, knihách aj v skutočnom živote. Jej obľúbený žáner je RPG, no nechá sa nahovoriť takmer na hocičo. Videohry, zvlášť tie pre viac hráčov, vníma ako nový rozmer reality.