Študentky FA STU vymysleli aplikáciu na pomoc autistickým deťom

Aplikácia má pomáhať deťom orientovať sa v aktivitách ich harmonogramu a tiež im umožňiť efektívnejšie komunikovať s okolím. Autorkami sú študentky FA STU pod vedením pedagóga Martina Baláža.

 

zdroj: fa.stuba.sk

zdroj: fa.stuba.sk

Základom aplikácie sú jednoduché kresbičky

Iko­no­gra­fic­ký komu­ni­kač­ný sys­tém vzniká v spolupráci s via­ce­rými orga­ni­zá­ciami a edu­kač­nými zaria­de­niami pre autis­tov. Cieľom je učiť deti, aké akti­vity a úkony majú počas dňa uro­biť. Virtuálne “kartičky” majú podobu jednoduchých ilustrácii so žltým panáčikom. Podobné, ručne vyrobené kresbičky používajú učitelia na uľahčenie komunikácie s autistickými žiakmi bežne. Autisti dobre reagujú na jednoduché tvary a žltú farbu – upokojuje ich to. Užívatelia pomocou aplikácie môžu sle­do­vať a ozna­čo­vať, čo uro­bili a pove­dať, čo v danej chvíli potre­bujú, alebo vysvet­liť svoje pocity.

Aplikácia je otvorená platforma a dajú sa do nej priebežne dopĺňat ilustrácie. Vznikla na podnet Nadácie Pontis s podporou firmy Lenovo. Na téme chcú študentky pracovať aj v ďalšom akademickom roku. Plánujú vytvoriť nové verzie, ktoré by pomáhali deťom a dospelým s ďalšími diagnózami, aplikáciu preložiť do angličtiny a najmä nájsť investora, ktorý im pomôže pomôcku dostať do škôlok a zariadení. Viac informácii o aplikácii nájdete v článku, alebo môžte kontaktovať e-mailom priamo tvorcov. 

Pozrite si aj náš starší rozhovor s Ondrejom, ktorý už v 14 rokoch navrhol hry pre mentálne postihnutých.

Mária Kadlecová

Mária vyštudovala scenáristiku na VŠMU a teraz sa venuje najmä práci na slovenských filmoch. Nepochádza priamo z herného prostredia, ale veľmi ju zaujíma vplyv hier na detskú psychiku a spoločnosť celkovo.