Vĺčatá.sk
Hranie sa môže vzdelávať

Nájdite vhodnú hru pre svoje dieťa

Slovník pojmov

Neraz sme pri tvorbe textov zápasili s tým, ako popísať pre nás bežné pojmy v jazyku, ktorému by rozumeli naši čitatelia. Nakoniec sme dospeli k záveru, že logickejšie, než v každej recenzii zaberať čas vysvetľovaním ustálených pojmov, bude dať im podobu slovníku.


Bug
Chyba v hre alebo programe, ktorá sa opravuje tzv. patchom.


Co-op
Druh multiplayeru, v ktorom navzájom spoluhráči skôr spolupracujú ako súperia.


Datadisk
Starší pojem pre DLC, teda doplňujúci obsah hry


Digitálna distribúcia
Distribúcia prostredníctvom digitálneho resp. virtuálneho predajcu. Platba prebieha online a hra sa následne stiahne. Podľa veľkosti hry môže sťahovanie trvať pár sekúnd, ale aj niekoľko hodín.
Medzi najobľúbenejšie digitálne obchody na počítače patrí Steam a GoG. Konzoly a mobilé zariadenia majú vždy vlastný distribučný kanál (napr. Google Play na Android) a pri nákupe hier sa odporúčame spoľahnúť sa výhradne naň.


DLC
Downloadable content predstavuje doplnkový obsah vydaný k hre. Občas sa používa aj starší pojem datadisk. DLC sa, až na výnimky, dokupujú k pôvodnej hre a bez nej sú nefunkčné. Prinášajú nové misie, postavy, vylepšenia a mnoho ďalšieho, no kvalita býva veľmi rozdielna a niekedy aj kvalitné hry mávajú slabšie DLC. Neraz sa dokonca stáva, že ich vytvára iná firma, než originálnu hru.


FPS
Skratka pre “first person shooter”. Typ akčných hier odohrávajúcich sa z pohľadu prvej osoby. V našom prostredí sa hovorovo pomenúvajú aj ako “strieľačky”.


Freemium(free to play/free-2-play)
Hra, ktorá sa dá zdarma stiahnuť a hrať vo svojej základnej podobe bez poplatkov. Hráči však môžu dokupovať vylepšenia či drobné úpravy prostredníctvom tzv. mikrotransakcií. V posledných rokoch tento distribučný model naberá na popularite. Pri freemium hrách treba byť opatrný hlavne z toho dôvodu, že mikrotransakcie môžu v konečnom dôsledku prerásť do celkom “makro” rozmerov.


Game Jam
Ide o podujatia, na ktorých sa stretnú grafici, programátori, hudobníci a dizajnéri za cieľom vytvoriť v obmedzenom čase počítačové hry (Bratislavský Game Jam má napríklad 48 hodín). Téma je zväčša zverejnená až na začiatku Game Jamu.


Indie hra
Termín indie znamená v hrách to isté čo v hudbe či filme a označuje nezávislú tvorbu.
O samotnom obsahu nám tento termín veľa nepovie, no všeobecne panuje presvedčenie, že takéto hry sú originálnejšie, lebo ich tvorcovia nie sú pod tlakom vydavateľstiev, ktoré majú zväčša inú predstavu o produkte, ako jeho tvorca.
Čo presne je ešte nezávislá tvorba a čo už nie, sa určuje pomerne ťažko, ale v princípe do tejto kategórie spadajú nízko rozpočtové hry, ktoré sa snažia o nejaký presah.


Joypad
Najtypickejší druh herného ovládača do ruky, bežný hlavne pre konzoly.


Konzola
Herný počítač určený primárne na hranie hier. Moderné konzoly dokážu samozrejme viac a slúžia aj ako multimediálne centrá. Pripájajú sa spravidla k televízoru a ovládajú sa najčastejšie tzv. joypadom.
Medzi najpopulárnejšie a najznámejšie konzoly patrí PlayStation 4 a XBOX One. Najviac detských hier ale už tradične ponúkajú konzoly od Nintenda. Ich najúspešnejšou je známa konzola Wii, ktorá sa preslávila hlavne vďaka možnosti ovládať hry pohybom celého tela.


Latencia
Latencia je čas oneskorenia, teda ako dlho trvá, kým si senzory všimnú, že ste pohli hlavou a zareagujú. Bežný film môžeme pozerať už od rýchlosti 24 snímok za sekundu a zdá sa nám plynulý, ale napríklad pre virtuálnu realitu je to žalostne málo.


Mikrotransakcie
Drobné poplatky vo freemium hrách.


Mingleplayer
Veľká časť hier ponúka možnosť hrať samostatne (singleplayer), aj v spoločnosti iných hráčov (multiplayer). Zvláštnym a pomerne novým mixom oboch je tzv. mingleplayer. V tomto prípade hráč hrá väčšinou sám, ale občas môže naraziť na iného hráča a interagovať s ním. Samozrejme, iba ak sú obaja online.


Multiplayer
Hra viacerých hráčov. Môžu hrať buď cez internet, alebo zdieľane na jednom prístroji, pričom v takom prípade je väčšinou potrebné mať viacero ovládačov. Niektoré hry sú tvorené iba pre mód multiplayer, no veľká časť hier ponúka možnosť hrať aj multiplayer, aj singleplayer.
Multiplayerové hry podporujú sociálne a rodinné vzťahy, či už v podobe vytvárania nových cez online svety, alebo upevňovania existujúcich v prípade spoločnej hry v jednom prostredí.


Patch
Oprava chyby v programe (tzv. bugu), prípadne jeho aktualizácia. Väčšina hier si ich sťahuje automaticky prostredníctvom updatovacieho programu. Patche sa zväčša označujú číslami vyjadrujúcimi ich verziu.
Nie je nič nezvyčajné, ak tvorcovia vydajú patche aj niekoľko krát týždenne, mnoho dnešných hier je programátorsky natoľko komplikovaných, že úplne bez chyby nebudú fungovať nikdy.


Plošinovka (alebo platformer či “skákačka”)
Ide o typ videohry, ktorá zahŕňa ovládanie protagonistu, ktorý skáče medzi závesnými lávkami a / alebo cez prekážky.  Hráč ovláda skoky či smer postavičky, aby sa zabránilo jej pádu z plošín alebo nárazu do prekážok či nepriateľov. Najznámejší titul z tohoto žánru je hra Super Mario Bros.


Point and click adventúra
Typ hier ovládaných pomocou kurzoru myši, väčšinová náplň hry je založená na logických hádankách spojených s využitím a kombináciou predmetov s prostredím.


Premium
Hra kupovaná za poplatok v kamennom alebo digitálnom obchode. Po zakúpení má hráč prístupný viacmenej celý obsah hry.
Ceny hier sú skutočne pestré, pohybujú sa od jedného do šesťdesiatich eur podľa zložitosti a popularity hry. K premium hrám sa často dajú neskor dokúpiť tzv. DLC.


RPG
Skratka pre “Role-playing game”. Hra v ktorej na seba hráči prevezmú určitú rolu či charakter, s jej špecifickými atribútmi a povahou.


RTS
Skratka pre “Real time strategy”. Strategické hry, ktoré prebiehajú v reálnom čase – takpovediac protipól ťahových hier.


Sandbox
Z doslovného prekladu “pieskovisko”. Hra alebo simulátor s otvoreným svetom a voľnou možnosťou pohybu. Častokrát sa v nich neudávajú konkrétne ciele a je len na hráčoch ako sa v danom svete budú realizovať.


Singleplayer
Hra pre jedného hráča. Neznamená to, že sa na hraní nemôže podieľať viac ľudí, ale dizajn hry je primárne nastavený pre jedného hráča. Tieto hry majú často príbeh, prípadne v nich hráč dostáva postupne ťažšie a ťažšie úlohy.


Splitscreen
Druh multiplayeru, kedy je zapojených viac hráčov zároveň na jednej obrazovke.


Update
Aktualizácia programu, pozri patch


Zdieľaný multiplayer
Druh multiplayeru ktorý sa dá hrať na jednom počítači.