Nebojte sa únikových miestností

V médiách v posledných dňoch rezonovali správy o piatich mladých dievčatách, ktoré uhoreli v takzvanej únikovej miestnosti v Poľsku. Ako to je teda s ich bezpečnosťou?

Po danom incidente sa pochopiteľne zdvihla vlna obáv zo zábavy, ktorá je stále populárnejšia aj na Slovensku. Vo svetle nedávej katastrofy sa môže zdať absurdné, že sa niekto pre zábavu nechá zavrieť do miestnosti. V skutočnosti ide ale iba o nevinnú hru. Cieľom je dostať sa von z miestnosti (či viacerých miestností) s pomocou rekvizít len za použitia vlastného umu, väčšinou v skupinovej spolupráci. Miestnosti sú tematicky ladené, niekedy sa otvorene inšpirujú populárnymi príbehmi (napr. Alica v krajine zázrakov).

Napriek tomu, že došlo u našich susedov k strašnému nešťastiu, by sme radi upozornili, že únikové miestnosti v princípe nie su nebezpečné. Ich dizajnéri myslia na bezpečnosť a účastníci sú celý čas na kamerách, ktoré vždy niekto sleduje. Zo svojej podstaty sa tieto hry nedajú hrať v exteriéri a tak ich ako ktorúkoľvek inú miestnosť môže zachvátiť požiar. A tak sa bohužiaľ hráčky, aj napriek snahe prevádzkarov, stali obeťou smutnej náhody.

Zatiaľ sa nevie, či boli zanedbané bezpečnostné opatrenia, ale fakt, že ide o ojedinelý prípad dokazuje, že celkovo to s bezpečnosťou únikových miestností je dobré. Sú vynikajúcim spôsobom, ako tráviť kreatívny a rozvíjajúci čas s rodinou či priateľmi. Jedna katastrofa z nich nerobí nebezpečnú zábavu.

 

V blízkej dobe pre vás chystáme podrobnejší článok o únikových miestnostiach na Slovensku, ako fungujú, aké majú témy a tiež ako dbajú na bezpečnosť.

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.