Úspech mladých Slovákov na medzinárodnej súťaži FIRST LEGO League

V súťaži FIRST LEGO League si tisícky žiakov merajú sily v oblasti technológií, inovácií a práce s Legom. Tento ročník sa niesol v znamení témy Into Orbit – Život a cestovanie vo vesmíre.

Svetový festival FLL Open International Turkey sa konal koncom mája na výstavisku Fuarizmir. Viac ako 1000 účastníkov zo 40 štátov sveta predstavilo svojich robotov a originálne nápady súvisiace s cestovaním do vesmíru. Slovenský tím TalentumSAP získal v celkovom poradí 3. miesto, RDS Team získal v disciplíne Robot Design Award Strategy & Innovation 1. miesto.

TalentumSAP zabodoval výskumným projektom CUL (skratka z angl. Clean your laundry, teda Vyčisti si oblečenie), zaoberajúcim sa dezinfekciou odevu vo vesmíre a stal sa jedným z 20 tímov na svete, ktoré majú príležitosť predstaviť svoje projekty na prestížnom podujatí FLL Global Innovation Award v Kalifornii.

Inovatívnosť a praktická využiteľnosť súťažných projektov každoročne púta pozornosť technologických gigantov, médií, ale aj širokej verejnosti. Účastníci vynikajú svojimi schopnosťami v konštrukcii, programovaní robotov, kreativite ale aj v tímovej spolupráci. Viac informácií o projekte nájdete na www.fll.sk.

 

Petra Stračiaková

Petra vyštudovala filmovú scenáristiku na VŠMU a okrem umeleckých projektov sa venuje aj komunikácii v online priestore. Silné príbehy, charaktery a budovanie vzťahov ju dokážu nadchnúť v hrách, filmoch, knihách aj v skutočnom živote. Jej obľúbený žáner je RPG, no nechá sa nahovoriť takmer na hocičo. Videohry, zvlášť tie pre viac hráčov, vníma ako nový rozmer reality.