Svoboda 1945: Liberation získala ocenenie na prestížnom brazílskom festivale

Pripravovaná historická adventúra Svoboda 1945: Liberation získala ocenenie “Najlepšia hra so spoločenským presahom” na 9. ročníku prestížneho brazílskeho medzinárodného festivalu BIG Festival.

“V hre sa snažíme ukázať osudy obyčajných ľudí, do ktorých nie je ťažké sa vcítiť. Ľudia v Svobodě 1945: Liberation prechádzajú neľahkou dobou, do ich života zasiahla nacistická okupácia, ako aj odsun sudetských Nemcov či nástup komunizmu. Veľmi si vážime, že porotcovia BIG Festivalu to ocenili,” povedal hlavný dizajnér hry Vít Šisler zo štúdia Charles Games.

Tvorcovia sa na obmedzenú dobu rozhodli sprístupniť demo, v ktorom si môžete zahrať začiatok príbehu a zoznámiť sa so štvoricou hlavných postáv.

Svoboda 1945 sa odohráva v dedine na česko-nemeckých hraniciach. Jej obyvatelia prežili hrôzy druhej svetovej vojny, no po jej skončení ich čaká len ďalší chaos a násilie. Hráč na miesto prichádza so zdanlivo jednoduchou úlohou: rozhodnúť, čo bude s miestnou školou. Lenže zložitej histórii sa nedá uniknúť. Staré rany a krivdy siahajú hlboko.

Svoboda 1945: Liberation vychádza v auguste 2021. Na jej vývoji spolupracovali aj historici a historičky z Akademie věd ČR.

 

Petra Stračiaková

Petra vyštudovala filmovú scenáristiku na VŠMU a okrem umeleckých projektov sa venuje aj komunikácii v online priestore. Silné príbehy, charaktery a budovanie vzťahov ju dokážu nadchnúť v hrách, filmoch, knihách aj v skutočnom živote. Jej obľúbený žáner je RPG, no nechá sa nahovoriť takmer na hocičo. Videohry, zvlášť tie pre viac hráčov, vníma ako nový rozmer reality.