Vláčik Intelino od českých vývojárov naučí deti základom programovania

Americko-český projekt Intelino prichádza s nevšedným nápadom – vláčik, ktorý učí základom programovania.

Vláčik, ktorý vyzerá celkom obyčajne, prekvapí rôznorodými funkciami. Ovláda sa dvomi spôsobmi: prostredníctvom aplikácie alebo kladením farebných terčíkov priamo na koľaje. Ide o americko-českú spoluprácu, za ktorou stojí Armen Kroynan, bývalý technologický riaditeľ spoločnosti Ozobot, venujúci sa vývojom vzdelávacích robotov.

vývojársky tím

Programovanie i pre malé deti

A ako sa učia deti programovať? Veľmi jednoducho prostredníctvom vkladania farebných terčíkov do priložených plastových koľají. Tie vláčik Intelino prostredníctvom dvoch senzorov sníma a vykonáva predpísané úlohy. Deti sa môžu rozhodnúť či a kedy vláčik zastane, odbočí na výhybke, zrýchli, spomalí, začne cúvať, zabliká, zahrá zvuk alebo splní celú sekvenciu vopred nastavených úloh. Je už na dieťati, ako kreatívne jednotlivé úlohy nakombinuje alebo sa spoľahne na špeciálny terčík, cez ktorý v aplikácii priradí celú sekvenciu úloh.

Vývojári sa inšpirovali českou verziou programovacieho jazyka Karel, ktorý bol populárny najmä v 80.rokoch.

Vláčik je taktiež vybavený senzormi priblíženia, vďaka ktorým dokáže na koľaji rozpoznať prekážku a včas zastaviť a rovnako aj senzorom na monitorovanie pohybu – vďaka čomu môžete bezdotykovo vlastnou rukou vláčik posúvať na koľaji ďalej.

Jazdiť môže aj na koľajniciach z IKEI

Autori stavili na istotu a prispôsobili vláčik aj podmienkam starších koľajníc z IKEA. Ak máte teda doma staršiu verziu vláčikov od tohto výrobcu, Intelino bude bez problémov jazdiť aj na nich. Nabíjanie funguje prostredníctvom USB, pričom na jedno nabitie by mal vláčik vydržať 90 minút. Vývojári sa rozhodli aj pre dopĺňajúce aktualizácie a časom aj nové funkcie.

Cena vláčika bola stanovená na 100 dolárov a aplikácia je dostupná zdarma.

Anna Mária Brijaková

Anna Mária je študentkou Informačných štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Vo svojom voľnom čase rada číta, objavuje nové veci v informačnej sfére a taktiež krásu umenia v akejkoľvek podobe.