Spúšťame súťaž InoŠkola. Odmeníme najinovatívnejšie slovenské školy

Školstvo momentálne čelí dvom veľkým výzvam: informačnej revolúcii a pandémii koronavírusu. Táto náročná situácia je však aj veľkou príležitosťou k rozvoju. K tomu môže pomôcť súťaž InoŠkola.

Ako sa zapojiť? Do 22. 12 2020 musí pedagóg a niekoľko žiakov vyplniť dotazník. Ako odmenu automaticky získajú originálnu vzdelávaciu hru 112, ktorá rozvíja kritické myslenie. Odborná porota následne vyberie z každého regiónu najinovatívnejšiu školu. Tá sa stane lokálnym hubom a pomôže tak v ďalšom rozvoji aj školám vo svojom okolí.

Víťazi – teda InoŠkoly – by mali vo výuke využívať moderné technológie a hľadať atraktívne spôsoby, ako ich aplikovať do vzdelávania. Mali by pomáhať žiakom rozvíjať ich kritické a kreatívne myslenie, leadership, schopnosti riešiť problémy, prácu s informačnými technológiami a mnoho ďalších schopností. V súťaží môžu získať zaujímavé odmeny.

  • Stanú sa prestížnym regionálnym hubom a získajú asistenta, ktorý im pomôže zorganizovať konferenciu.
  • Získajú prístup k inovatívnym vzdelávacím programom z Izraela – Accelium. Accelium využíva strategické hry na zaujatie študentov, hodnotenie ich zručností a rozvoj strategického myslenia, sebauvedomenia, sústredenia a vytrvalosti. Na prácu s týmto systémom budú pedagógovia zaškolení.
  • Prídu k nim prednášať odborníci na témy Hry vo vzdelávaní, Kritické myslenie na internete, Bezpečnosť na internete, Gamifikácia vzdelávania a Využívanie ICT vo vzdelávaní.

“Našou víziou je moderné školstvo, ktoré deti baví a zároveň ich pripravuje na priemysel 4.0. Ak chceme, aby bolo Slovensko v tomto novom svete konkurencieschopné, musíme podporovať kreatívne iniciatívy využívajúce moderné technológie vo vzdelávaní. A aj keď na Slovensku máme množstvo inovatívnych škôl, chceli by sme, aby deti na budúcnosť pripravovali všetky,” povedal Silvester Buček, jeden z organizátorov projektu.

„Inovatívna škola je pre mňa škola, ktorá sa zaujíma o to, ako čo najlepšie dosiahnuť posun učiteľov a detí vo všetkých oblastiach, o to, ako im v tom môžu pomôcť dostupné prostriedky, či už technologické, psychologické alebo pedagogické. Škola, ktorá sa skutočne snaží získané informácie aplikovať do svojej praxe s tým, že naozaj zohľadňuje spätnú väzbu od detí, rodičov a učiteľov,” povedala členka odbornej poroty Barbora Kamrlová.

Do súťaže sa môže prihlásiť ktorákoľvek stredná alebo základná škola, ktorá má aj druhý stupeň vzdelávania. Musí sa nachádzať v Trnavskom, Trenčianskom, Nitrianskom, Žilinskom, Banskobystrickom, Prešovskom alebo Košickom kraji. 

Profily odbornej poroty a ďalšie informácie nájdete na www.inoskola.vlcata.sk.

Kontakt: inoskola@vlcata.sk, 0903 281 106 

Projekt Inoškola zastrešuje občianske združenie Vĺčatá.sk a vzniká vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.

Petra Stračiaková

Petra vyštudovala filmovú scenáristiku na VŠMU a okrem umeleckých projektov sa venuje aj komunikácii v online priestore. Silné príbehy, charaktery a budovanie vzťahov ju dokážu nadchnúť v hrách, filmoch, knihách aj v skutočnom živote. Jej obľúbený žáner je RPG, no nechá sa nahovoriť takmer na hocičo. Videohry, zvlášť tie pre viac hráčov, vníma ako nový rozmer reality.

Vĺčata majú nový domov

Impact Games a Vĺčatá sa spájajú pod značkou Impact Games

Náš obsah ďalej nájdete na blogu

gamifactory.eu